Η Ιστορία της ελιάς

Ένα από τα κύρια γνωρίσματα των χωρών που βρίσκονται γύρω από την υδάτινη λεκάνη της Μεσογείου είναι η παρουσία ελαιόδεντρων.

Η ελιά είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτοφυόταν στις χώρες της Μεσογείου από την εποχή της εμφάνισης των πρώτων ανθρώπων στην περιοχή. Αυτό άλλωστε καταμαρτυρούν τα απομεινάρια όλων σχεδόν των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή.olive

     Στην αρχαία Ελλάδα, η ελιά ήταν γνωστή για τα οφέλη της και τις χρησιμότητές της από πολύ παλιά όπως προκύπτει από αγγειογραφίες και τοιχογραφίες τόσο στην Κρήτη όσο και στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Στην ελληνική μυθολογία η ελιά απαντάται ως δέντρο εξαιρετικά χρήσιμο τόσο για τον καρπό του όσο και για το ξύλο του. Είναι γνωστός δε ο μύθος ότι η θεά Αθηνά δώρισε στους πολίτες των Αθηνών ένα δέντρο ελιάς για να κερδίσει τον Ποσειδώνα και να εκλεγεί προστάτιδα της πόλης που γι' αυτό το λόγο πήρε το όνομά της. Η καλλιέργεια της ελιάς στην αρχαία Ελλάδα ξεκίνησε από την Κρήτη γύρω στο 3500 π.Χ., αλλά σύντομα επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες περιοχές. Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ελιά καλλιεργούνταν στην αρχαία Ελλάδα τόσο για τη βρώση της όσο και για το λάδι της που χρησιμοποιούταν και ως καλλυντικό, υπάρχουν στην Κνωσό, στη Θήρα, στις Μυκήνες και σε όλες σχεδόν τις ελληνικές πόλεις στις οποίες άκμασε σπουδαίος πολιτισμός κατά της αρχαιότητα.

     Κατά τα χρόνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας η καλλιέργεια της ελιάς εξαπλώθηκε και στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου (Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία κτλ.), ενώ οι πρώτοι άποικοι του νέου κόσμου μετέφεραν την ελιά εκεί, για να φθάσει στις μέρες μας να καλλιεργείται σε πολλές χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Σήμερα, η ελιά συνεχίζει να αποτελεί ένα από πιο χρήσιμα δέντρα λόγω των πολλών ωφελειών της. Ο καρπός της αποτελεί μοναδική λιχουδιά σε κάθε είδους τραπέζι, το λάδι της θεωρείται το πιο πλούσιο και υγιεινό φυτικό λάδι και συνιστάται σε όλα σχεδόν τα διαιτολόγια, το ξύλο της χρησιμοποιείται τόσο στην ξυλογλυπτική όσο και ως υλικό καύσης, τα φύλλα της δίνονται στα ζώα για τροφή ενώ από το κουκούτσι της παράγεται λάδι ειδικών χρήσεων.

Ιστορικό στοιχείο

Πρέπει να σημειωθεί οτι το ελαιόδεντρο καλλιεργούνταν στην Κρήτη την προμινωική εποχή (3,000 π.Χ) και οι κρήτες έτρωγαν ελαιόλαδο σε υπερβολικό βαθμό, ενω το εξήγαγαν και στην Ηπειρωτική Ελλάδα και σε άλλεσ χώρες.

Η ελιά της χαλκιδικής είναι απο τις ποιό ξεχωριστές στον Ελλαδικό χώρο λόγου του μεγέθους της.

Συστατικά της Ελιάς

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ

ΜΟΝΑΔΑ

ΤΙΜΗ

ΜΑΚΡΟΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

 

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Kcal/100g

186

ΠΡΩΤΕΪΝΗ

g/100g

1.1

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

g/100g

0.1

ΛΙΠΟΣ,ΟΛΙΚΟ

g/100g

18.4

Κορεσμένα

%σύσταση λίπους

14,3

Μονοακόρεστα

%σύσταση λίπους

76,5

Πολυακόρεστα

%σύσταση λίπους

8,7

Trans

%σύσταση λίπους

ΔΑ

Ω-3

%σύσταση λίπους

1,4

ω-6

%σύσταση λίπους

7,3

ΝΕΡΟ

g/100g

71.5

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

mg/100g

< 0.5

ΜΕΤΑΛΛΑ &
ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

 

Ασβέστιο

mg/100g

94

Κάλλιο

mg/100g

91

Μαγνήσιο

mg/100g

55

Νάτριο

mg/100g

651

Σελήνιο

mg/100g

ΔΑ

Σίδηρος

mg/100g

5.0

Φώσφορος

mg/100g

260

Χρώμιο

mg/100g

ΔΑ